Την Παρασκευή, 24 Οκτωβρίου  στιs 8:00 μ.μ., η Γκαλερί Παπατζίκου στη Βέροια εγκαινιάζει έκθεση με τίτλο : «επικάλυψη μνήμης» με έργα ζωγραφικής και χαρακτικής του Βελισάριου Κρίστιτς.

Ο ζωγράφος και χαράκτης Βελισάριος Κρίστιτς, καθηγητής Zωγραφικής της Σχολής Καλών Τεχνών του Βελιγραδίου, ζει και εργάζεται στο Βελιγράδι, αλλά είναι παρών στα εικαστικά δρώμενα της χώρας μας από το 1978, όταν με υποτροφία του ελληνικού κράτους εργάστηκε στο εργαστήρι της Χαρακτικής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Έκτοτε η ζωντανή παρουσία των έργων του και της προσωπικότητάς του είναι με οποιαδήποτε ευκαιρία, εδώ στη χώρα μας.

Για την συγκεκριμένη ενότητα έργων που παρουσιάζει ο καλλιτέχνης σε αυτή την έκθεση, η ιστορικός τέχνης Σοφία Καζάζη, τον Οκτώβρη του 1997,  είχε χαρακτηρίσει το έργο του Βελισάριου Κρίστιτς ως εξής : «Στην ιστορία των μορφών υπάρχουν καλλιτέχνες που βιώνουν με τον πιο συγκλονιστικό τρόπο την αδικία της ανθρώπινης μοίρας. Η βία, ο εξευτελισμός και ο αφανισμός του ανθρώπου από τον άνθρωπο καταγράφει στο έργο του και ο Βελισσάριος Κρίστιτς με παράφορη αμεσότητα. Η ζωγραφική του για όσους έχουν δει τις εκθέσεις του στην Ελλάδα τα χρόνια 1992-97 δεν είναι παρά το απόσταγμα μιας βαθύτατης πίκρας για τις βιαιότητες και το θάνατο που ενέσκηψε στην πατρίδα του. Τώρα με τη σειρά των έργων «Επικάλυψη μνήμης» σηματοδοτείται η έξοδος του καλλιτέχνη από την κόλαση. Οι πίνακες και τα χαρακτικά του πάλλονται από έντονους χρωματικούς ρυθμούς. Στη γεωμετρία της επιφάνειας διατηρούνται κάποιες αχνές μνήμες, ωστόσο η κυριαρχία του κόκκινου, το χρώμα του πάθους και της χαράς, μαζί με τις αποσπασματικές μορφές του σύγχρονου καταναλωτικού περιβάλλοντος μας σε παρασύρουν στη ζωή και στη χαρά. Η ελπίδα ξαναγεννιέται…»

Η Γκόρντανα Ντόμπριτς, ιστορικός τέχνης, αναφέρει :

Η κύρια θεματική του Βελισάριου Κρίστιτς είναι η αναζήτηση του προσώπου ως ενότητα αλλά και ως πολλαπλή ταυτότητα, πρόκειται για έργα ζωγραφικά και χαρακτικά που ο καλλιτέχνης επιμένοντας ανατέμνει το θεματικό του περιεχόμενο ως όλον, του προσώπου σε τμήματος, στόμα, μάτι, αυτί, οβάλ κεφαλιού, χέρι, πατούσα κ.α. (ως ανασυνθετική λειτουργία) που επιπλέον με την αριθμητική σηματοδότηση και τη συμβολή των ψυχικών συναισθηματικών διαθέσεων που προέρχονται από τα μήκη κυμάτων των χρωματικών του επιλογών, δημιουργούν ένα πλούσιο πλαστικό στρώμα στο ζωγραφικό καμβά ή στη χάραξη του σχεδίου στη μεταλλική πλάκα εφ’ όσον πρόκειται για τα χαρακτικά του, και συμβολίζει την κωδικοποίηση ή αποκωδικοποίηση από το ένα στο άλλο έργο· ώστε να χαρακτηρίζεται η μορφοπλαστική του δραστηριότητα τόσο ως προβοκατόρικη πράξη ως προς τις πλαστικές αξίες αλλά και άλλο τόσο ως λόγια, όταν ο καλλιτέχνης σχολιάζει τη σύγχρονη πραγματικότητα με πρότυπα-σύμβολα τα πρόσωπα που απομονώνει από τις αφίσες του δρόμου, των διαφημιστικών πανό από τον σύγχρονο κόσμο του advertising και της show biz. Ασκώντας με τον ίδιοπροσωπικό του τρόπο την κριτική της σύγχρονης εικόνας της ζωής του, της ζωής μας, επικαλύπτοντας τη μνήμη του παρελθόντος…

 

Η έκθεση θα έχει διάρκεια έως 22 Νοεμβρίου του 2008 και οι ώρες λειτουργίας της Γκαλερί είναι: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 17:00-21:00, Τετάρτη, Σάββατο 10:00-14:00.