Πορτρέτα στην μνήμη χαραγμένα

Νίκος Τερζής

16 Ιανουαρίου – 16 Φεβρουαρίου 2010

Ο Νίκος Τερζής, θα λέγαμε ότι ανήκει, στους Έλληνες καλλιτέχνες της “Διασποράς”, που μετανάστευσε από τη Θεσσαλονίκη το 1981, έκανε τις σπουδές του, στην Ακαδημία Τεχνών στη Βαρσοβία, σπουδάζοντας ζωγραφική αλλά και χαρακτική, με μεταπτυχιακές σπουδές στην τέχνη της καλλιτεχνικής αφίσας. Διακρίθηκε και σχεδόν αμέσως επιλέχθηκε να διδάξει στην ίδια σχολή.

Η κοσμοπολίτικη (του ταξιδευτή του κόσμου) διάθεσή του, τον έφερε στη Στοκχόλμη, από το 1991, όπου ζει και εργάζεται, μοιράζοντας τον χρόνο του μεταξύ Στοκχόλμης, Βαρσοβίας, και στον τόπο καταγωγής του τον Έβρο.

Έχει παρουσιάσει το έργο του, σε πολλές ατομικές εκθέσεις στην Σουηδία, Πολωνία, Ρουμανία, Δανία και Ελλάδα.

Αυτή η έκθεση που παρουσιάζει εδώ, είναι η δεύτερη ατομική του στη χώρα μας, και τα έργα του είναι μικρά χαρακτικά, μια ενότητα από τις πολλές που έχει κάνει. Είναι έργα που έγιναν με τις τεχνικές της ξηρής χάραξης, επιλογή του, που φέρνει σε αντιδιαστολή τεχνικές της οξυγραφίας, επειδή, θέλει σε αυτά τα έργα να έχει τα ίδια αποτελέσματα με τις οξυγραφικές τεχνικές και είναι έργα πλούσια σε περιεχόμενο τόσο ως ιδέα, αλλά και ως αισθητικό αποτέλεσμα.

Πρόκειται για πορτρέτα, όπως λέει ο ίδιος «φίλων και αγνώστων», που ξεχωρίζει ως επιλογή από το πλήθος της παρατήρησής του των 20.085 ημερών του, και ίδιος με τη σειρά του, στις μικρές σκληρές μεταλλικές μήτρες.

Ο Νίκος Τερζής είναι εκτός άλλων, ένας εξαίρετος σκιτσογράφος – εικονογράφος, με πλήθος εφαρμογές σε εικονογραφήσεις βιβλίων, εφημερίδων ή άλλων εντύπων στη Στοκχόλμη, αλλά και ένας καλλιτέχνης που δίνει χρόνο και βάρος στις επικοινωνιακές και κοινωνικές του διαμεσολαβήσεις, όπως ως διευθυντής τέχνης από το 1998 στο Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού της Στοκχόλμης, με έντονη δράση στις πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ ξένων και Σουηδών καλλιτεχνών.

Από το 1994 έως το 2004, μέλος του Δ.Σ. του ιδρύματος γκαλερί Enkehuset, ακόμη και ως επιμελητής εκθέσεων. Η διάθεσή του αυτή είναι αποδοχής και από καλλιτέχνες της Θεσσαλονίκης που έτυχαν την φιλοξενία εκθέσεων στη Στοκχόλμη όπως Κ. Λαχάς, Γ. Κατσάγγελος, Μ. Γιανναδάκης, Ξ. Σαχίνης, Β. Καρκατσέλης κ.α.

Ευχόμαστε, με αυτήν την έκθεση να είναι η αρχή για συχνότερες εκθέσεις των διαφορετικών ενοτήτων της ζωγραφικής ή χαρακτικής και άλλων που επεξεργάζεται ανελλιπώς από το 1987 μέχρι σήμερα.

 

Η έκθεση θα έχει διάρκεια έως 16 Φεβρουαρίου του 2010 και οι ώρες λειτουργίας της Γκαλερί είναι  Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 17:00 – 21:00, Τετάρτη, Σάββατο 10:00 – 14:00 (και με ραντεβού).