ON / OV

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

12-11-2010 έως 11-12-2010

Πρόκειται για την παρουσίαση 20 χαρακτικών μεγάλων και μικρών διαστάσεων, λινόλαιο και 6 σχεδίων μεγάλων διαστάσεων, μολύβι σε χαρτί, εξαιρετικής ποιότητας και τεχνικής.

Τα μέσα που χρησιμοποιεί στην τέχνη του ο Π. Καλογιάννης είναι απλά, λιτά χωρίς εντάσεις, κοντά στη ρεαλιστική απεικόνιση, με έμφαση στο συναίσθημα με μια  σουρεαλιστική διάθεση.  Σφιχτά συγκροτημένα σχήματα  δομούν την ζωγραφική του επιφάνεια  χωρίς χαλαρότητα με χαράξεις πάνω σε μαύρες κηλίδες χρώματος, χειρονομίες και μαύρα πλακάτ να ορίζουν τους όγκους του στο άσπρο, απροσδιόριστο φόντο.

Την συγκλονιστική διαδρομή, με εκκίνηση το πορτρέτο και κατάληξη το χάος, μέσα από μια διάθεση κατανόησης και χαρτογράφησης των τεχνολογικο-κοινωνικών συνθηκών που ορίζουν και οριοθετούν τoν ψυχισμό και γενικότερα την οντολογική υπόσταση του ανθρώπου, είχαν την ευκαιρία να ακολουθήσουν και να  αποκωδικοποιήσουν – ο καθένας σύμφωνα με τις προσωπικές του δυνατότητες ανάγνωσης και αποσαφήνισης της σημειολογίας του έργου- όσοι παραβρέθηκαν στα εγκαίνια της πρώτης ατομικής έκθεσης του Π. Καλογιάννη.

Για την εργασία του καλλιτέχνη μίλησε η ιστορικός της τέχνης κ. Μαρία Κενανίδου και ο Μανόλης Γιανναδάκης καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών και υπεύθυνος του τμήματος χαρακτικής που κόσμησε με την παρουσία του  την πρώτη ατομική έκθεση του Π. Καλογιάννη καθώς και οι εικαστικοί της διασποράς Νίκος Τερζής, ζει και εργάζεται στη Στοκχόλμη,  Μάριος Ελεφθεριάδης, ζει και εργάζεται στη Λιμόζ και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου του Ελληνισμού της Στοκχόλμης κ. Ανδρέας  Μπούκας. Παρόντες στα εγκαίνια της έκθεσης πολλοί εικαστικοί αλλά και φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ.

Επίσης τίμησαν το γεγονός με την παρουσία τους ο αντιδήμαρχος Βέροιας κ. Γ. Μιχαηλίδης, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Μ. Σακαλής,  ο πρόεδρος του συλλόγου «πρωτοβουλία για το παιδί» κ. Τέλης Σιδηρόπουλος, πολλοί φίλοι της τέχνης και της γκαλερί.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 11/12/2010

Ώρες λειτουργίας:

Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή 17:00-21:00 και Τετάρτη-Σάββατο 10:00-14:00