Τα ΄΄Γυμνά τοπία΄΄ του  Θάνου Στόκα στην γκαλερί ΠΑΠΑΤΖΙΚΟΥ

Την πρώτη ατομική έκθεση του Θάνου Στόκα, στη γεννέτηρά του, τη Βέροια, εγκαινιάζει η γκαλερί ΠΑΠΑΤΖΙΚΟΥ( Αγ. Αντωνίου 26) το Σάββατο 16 Απριλίου, στις 8.00μ.μ.

Η Εύη Παπαβέργου, ιστορικός της τέχνης και επιμελήτρια γράφει:

Ο Θάνος Στόκας κατασκευάζει εικόνες τοπίων συνδυάζοντας στοιχεία αφαίρεσης και αναπαράστασης . Σε αυτό το ιδιότυπο είδος ζωγραφικής ανακαλύπτουμε επιρροές τόσο από την τέχνη του Cezanne , όσο και από την σύγχρονη εκδοχή του αφηρημένου εξπρεσιονισμού της Cecily Brown .

Σε μία πρώτη ενατένηση των εικόνων του παρατηρούμε την εμμονή του καλλιτέχνη στο μεστό και τεχνικά άρτια σχέδιο , με τις σφιχτοδεμένες φόρμες και το πλούσιο χρώμα , άφθονο σε ποσότητα , που αναδεικνύει την υλική υφή του με ανάγλυφες πινελιές . (…) Τα (οργιαστικά) στοιχεία του οικοσυστήματος συνυπάρχουν με την ανθρώπινη σάρκα σε αρμονική ισορροπία . Τα μέλη των σωμάτων ξεπηδούν μέσα από τη φύση , περιπλέκονται και περιστρέφονται υιοθετώντας διπλό ρόλο και λειτουργία , είτε ως δομικά στοιχεία της φύσης ( δέντρο , κλαδί , φυλλωσιά , χώμα , νερό ) , είτε ως ενδείξεις ανθρώπινης φιγούρας σε κατάσταση ερωτικής έξαρσης .(…)

Στόχος και επίτευξη του καλλιτέχνη είναι η ύπαρξη πολλαπλών οπτικών επιπέδων , χωρίς όμως να υπάρχει προοπτική . Μέσα από αυτό το αλλιώτικο παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού επιτείνεται η αγωνία , η έκσταση της ανακάλυψης , η ονειρική διάθεση και η συγκαλυμμένη ηδονοβλεπτική πρόσβαση στον εικαστικό κόσμο του Θάνου Στόκα .

Τα δίπολα έμψυχο-άψυχο , θηλυκό-αρσενικό , μονάδα-δυάδα , στερεό-υγρό , γήινο χρώμα-υγρή επιφάνεια , ηρεμία και χαλάρωση-έξαρση και εγρήγορση , συγκαλυμμένο γυμνό-παιχνίδι αποπλάνησης , εξεζητημένη σεξουαλικότητα-φυσική λειτουργικότητα και μακαριότητα της φύσης , ξεπηδούν με τελετουργική συνέπεια και συνθέτουν αυτόν τον κόσμο .

Πρόκειται τελικά για έναν κόσμο γεμάτο λογικό , φυσικό  ερωτισμό και διονυσιακή έκσταση , όπου η αλήθεια δίνει τη θέσης της στη φαντασία και το υπέρλογο στο πραγματικό.

 

 

 

Εύη Παπαβέργου

Ιστορικός Τέχνης-Επιμελήτρια