‘’ΣΧΕΣΙΑ-ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ, ΣΧΕΔΙΕΣ-ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ’’

17 Ιανουαρίου – 15 Φεβρουαρίου 2014

Πρόκειται για μία έκθεση ιδιαίτερης σημασίας καθώς μέσα από τα έργο σημαντικών καλλιτεχνών αποκαλύπτεται ο κόσμος του σχεδίου ως μια γοητευτική εικαστική περιπέτεια.

Από τους εικαστικούς Βαγγέλη Δημητρέα, Γιώργο Μήλιο,Γιάννη Βαλαβανίδη, Χρόνη Μπότσογλου,  Κυριάκο Κατζουράκη, Κλεοπάτρα Δίγκα, Κυριάκο Μορταράκο, στους Κωστή Τριανταφύλλου, Μιχάλη Αρφαρά, Ξενή Σαχίνη, Γιώργο Τσακίρη και έως τους Μανώλη Χάρο, Λίνα Δημητροπούλου, Χάρη Κοντοσφύρη, Κώστα Ανανίδα,και Κωνσταντίνο Πάτσιο  βλέπουμε το σχέδιο να διατηρεί την χρησιμότητά του αλλά και τις αρετές του ως αυτόνομο και αυτοδύναμο εκφραστικό μέσο.

Τα σχέδια, τα προσχέδια, οι σημειώσεις ακόμα και όταν είναι ακριβώς αυτό που δηλώνουν, πολλές φορές χάρη στη φρεσκάδα και την ειλικρίνειά τους αντανακλούν μεγαλύτερη γοητεία και ενδιαφέρον από ένα τελειωμένο έργο.

Ο τεχνοκριτικός και επιμελητής της έκθεσης κος Χρήστος Θεοφίλης σημειώνει:

Εκείνο που καθορίζει την κοσμοθεωρία του καλλιτέχνη είναι όχι το τι διά λόγου υποστηρίζει, αλλά με ποιανού μάτια βλέπει τον κόσμο. Ρητά ξεκάθαρος στο «απέναντι», γιατί συνειδητά το καθορίζει ως δομή που δεν έχει πνευματικό ενδιαφέρον για να συνομιλήσει ή να εκφράσει παράπονο ό,τι τον σκοτεινιάζει. Ο «διάλογος» που πηγάζει από παράπονο τον βρίσκει θλιβερό θύμα της ζωής σε φέρετρο-θέρετρο μουσείων, γκαλερί. Ο δημιουργός είναι μέρος ενός αταξικού κόσμου πνευματικών σχέσεων έως την καθαρότητα-κάθαρση αρχαίας τραγωδίας.Συνομιλεί με παθιασμένους στοχαστές που πάλευαν με τις ιδέες-οραματισμούς τους έως τις υποσυνείδητες πηγές του χιονοβρόχινου Ευρώτα της ψυχής τους για να ξεδιψάσουν. Σε αυτές τις πηγές, σε ήχους νυμφών, πάλλονται μάρμαρα, χρώμα και λόγος ποιητικός, εκεί αντάμα με τη μακραίωνη πολιτισμική ιστορία, ζώσα μνήμη, οι ελευθερογνωμούντες Ξενάκης, Σκαλκώτας, Χρήστου, Μητρόπουλος, Χαλεπάς, Σκλάβος, Στέρης, Μπουζιάνης, Φεραίος, Κάλβος, Κάλας, Άρης Αλεξάνδρου, Βάρναλης, Σαχτούρης, Λειβαδίτης, συνδαιτυμόνες σε νεκρόδειπνο αέναου διαλόγου, υψιπετούντες από την Αρχαία Ολυμπία έως τις όχθες του Λούσιου-Αλφειού και από εκεί στην ιερή των Αρκάδων κορυφή, το Λυκαίο Όρος.

 

Κώστας Ανανίδας: Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Σπούδασε στο β’ εργαστήριο γλυπτικής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών (1983-88).

 Μιχάλης Αρφαράς: γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954. Το 2006 έγινε καθηγητής και διευθυντής του τομέα «Χαρακτική» στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας

 Γιάννης Βαλαβανίδης: Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939. Δίδαξε ζωγραφική στη ΑΣΚΤ (1981-2005), όπου διετέλεσε Αντιπρύτανης από το 2001 έως το 2004. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της ομάδας “Νέοι Έλληνες Ρεαλιστές”.

 Βαγγέλης Δημητρέας: Γεννήθηκε στο Μελίσσι Κορινθίας το 1934. Το 1984 έγινε Καθηγητής στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Α.Π.Θ. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της ομάδας της Oμάδας 4 +

 Λίνα Δημητροπούλου: Η Λίνα Δημητροπούλου, γεννήθηκε στην Αθήνα. Έκανε ελεύθερες σπουδές ζωγραφικής. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα

 Κλεοπάτρα Δίγκα: H Kλεοπάτρα Δίγκα σπούδασε ζωγραφική και σκηνογραφία στην A.Σ.K.T. Έχει ιδρύσει το εικαστικό εργαστήρι της ΔΕΠΑΚ της Καλαμάτας και της ΔΕΠΑΤ της Πάτρας Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της ομάδας “Νέοι Έλληνες Ρεαλιστές”.

 

Κυριάκος Κατζουράκης: Ο Κυριάκος Κατζουράκης γεννήθηκε το 1944 στην Αθήνα. Το 2006 έγινε καθηγητής στην Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ και πρόεδρος του τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της ομάδας “Νέοι Έλληνες Ρεαλιστές”.

Χάρης Κοντοσφύρης: Ο Χάρης Κοντοσφύρης γεννήθηκε στη Μυτιλήνη της Λέσβου το 1965 Από το 2007 διδάσκει το Τμήμα Πλαστικών Τεχνών το Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και το 2010 εκλέχθηκε καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (Φλώρινα).

Γιώργος Μήλιος: γεννήθηκε στην Αθήνα το 1935. Το 1996 έγινε καθηγητής της χαρακτικής στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας όπου δίδαξε μέχρι το 2002

Κυριάκος Μορταράκος: Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1948. Από το 2005 είναι τακτικός καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στο τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών

Χρόνης Μπότσογλου: γεννήθηκε το 1941στη Θεσσαλονίκη. Το 1989 εξελέγη καθηγητής ζωγραφικής στην ΑΣΚΤ, στην οποία διετέλεσε και πρύτανης (2001–2006). Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της ομάδας “Νέοι Έλληνες Ρεαλιστές”.

 Κωνσταντίνος Πάτσιος: γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977 Σπούδασε Εικαστικά στο Rhode Island School of Design της Βοστώνης και στην Α.Σ.Κ.Τ

 Ξενής Σαχίνης: Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το1954. Το 1997 εκλέχθηκε καθηγητής χαρακτικής στο Tμήμα Eικαστικών και Eφαρμοσμένων Tεχνών του A.Π.Θ

 Κωστής Τριανταφύλλου: Γεννήθηκε το 1950 στην Aθήνα. . Tην περίοδο 1968-72 σπούδασε Πολιτικές Eπιστήμες στο Eθνικό Kαποδιστριακό Πανεπιστήμιο Aθηνών και από το 1972-76 συνέχισε τις σπουδές του στο Universite Paris VIII, στο Tμήμα Kινηματογράφου και Kαλών Tεχνών.

 Γιώργος Τσακίρης: Γεννήθηκε στα Γιαννιτσά το 1955. Το 1997 εκλέχθηκε  καθηγητής στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου

 Μανώλης Χάρος: Ο Μανώλης Χάρος γεννήθηκε στα Κύθηρα. το1960. Σπούδασε χαρακτική και ζωγραφική στην École Nationale Supérieure des Beaux Arts  στο Παρίσι(1978-1982)