Η γκαλερί ΠΑΠΑΤΖΙΚΟΥ εγκαινιάζει την ατομική έκθεση του Άρη Κατσιλακη την Πέμπτη 16 Μαΐου στις 8μμ με τίτλο
Natura morta.
Οι συνθέσεις του Άρη Κατσιλάκη επικυρώνουν τις ιδιαίτερες πλαστικές και εκφραστικές ποιότητες και δυνατότητες της δουλειάς του. Τα κεραμικά γλυπτά του, δουλεμένα αποκλειστικά με λευκό πηλό, παρουσιάζονται ως η αποκάλυψη ενός κόσμου καθηλωμένου σ’ ένα διαρκές σταμάτημα του χρόνου, στο μεταίχμιο φαντασίας και πραγματικότητας, εφιάλτη και απειλής, ενός «άλλου» ερμητικού κόσμου στις παρυφές του συνειδητού και του ασυνείδητου, του οικείου και του παράδοξου. Πρόκειται για μεταμοντέρνες νεκρές φύσεις με σουρεαλιστικές καταβολές, στις οποίες φυσικές μορφές –φυτά, κουκούλια, καρποί, ζωντανοί οργανισμοί–, απολιθώματα και ζωτικά ανθρώπινα όργανα συμπλέκονται και συμβιώνουν με βιομηχανικά αντικείμενα και κατάλοιπα. Τα θέματά του γίνονται τα κλειδιά ενός εικονογραφικού κώδικα που κατευθύνει σε περαιτέρω επίπεδα προσέγγισης, ανάγνωσης και ερμηνείας, ανακαλώντας τα ευρήματα μιας μελλοντικής αρχαιολογικής ανασκαφής ή τα εκθέματα ενός δυστοπικού μουσείου της βιολογικής εξέλιξης και των γενετικών μεταβολών. Ταυτόχρονα, η λευκότητα του υλικού τους επιτείνει τη μεταφυσική αίσθηση, την αποξένωση και την ψυχρότητα, το μυστήριο και την αμφισημία της παρουσίας τους.
Γιάννης Μπόλης
Ιστορικός της τέχνης
—————————————————————
Βιογραφικό σημείωμα
Ο Άρης Κατσιλάκης γεννήθηκε το 1974.
Το 1998 εισήχθη στη Σχολή Καλών Τεχνών Τήνου (μαρμαρογλυπτική).
Αποφοίτησε το 2001 με υποτροφία για συνέχιση των σπουδών του στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών. Φοίτησε στο Α΄ Εργαστήριο Γλυπτικής με καθηγητή τον Θ. Παπαγιάννη και στο το Εργαστήριο Φωτογραφίας με καθηγητή τον Μ. Μπαμπούση.
Έχει παρουσιάσει το έργο του σε 5 ατομικές εκθέσεις και σε πολυάριθμες ομαδικές,
Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές και σε δημόσιους χώρους
Από το 2007 ως το 2011 δίδαξε Γλυπτική ως Ειδικός Επιστήμονας (407/80) στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και από το 2011 έως το 2015 δίδαξε Πλαστική και Κεραμική ως Εργαστηριακός Συνεργάτης στο Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων του Τ.Ε.Ι Σερρών. Τον Νοέμβριο του 2017 εξελέγη Επίκουρος Καθηγητής Γλυπτικής στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Α.Π.Θ
Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη.